Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Velika pita sa ratlukom

Velika pita sa ratlukom

KrisiKrisi
Kuvar
8016502
Velika pita sa ratlukom
Fotografije: Krisi
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
28
"Slatka udobnost bugarske kuhinje u jednom velikom plehu sreće. Ova ukusna pita je savršena za praznike, goste ili jednostavno kada poželite nešto slatko i tradicionalno!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 13 - 14 komada /400 g/
  • jaja - 8 komada
  • šećer - 2 šolje
  • ulje - 1 šolja
  • brašno - 2 šolje
  • vanilin šećer - 2 komada
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • ratrluk - 4 kutije od po 140 g
  • Za sirup
  • šećer - 600 g
  • voda - 1 l
  • vanilin šećer 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Za celu pitu koristim 1 kg šećera, stavljajući 2 šolje u nadev, a ostatak u sirup.

Ratluk iseckam na male kockice.

Pripremim testo za nadev. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje i ponovo umutite. Na kraju dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo.

Uzmite jednu koru, ravnomerno je premažite nadevom, polovinu pospite ratlukom i uvijte.

Ovako pripremljene rolate poređajte u veliki pravougaoni pleh premazan sa malo ulja. Ja koristim pleh za pečenje.

Pecite pitu sa ratlukom u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni. Nakon što se pita sa ratlukom potpuno ohladi, pripremite šećerni sirup.

Sipajte vodu i šećer u odgovarajuću šerpu. Kada proključa, kuvajte 7-10 minuta. U gotov sirup dodajte vanilin šećer. Vrućim sirupom ravnomerno i postepeno prelijte prethodno isečenu pitu na pravougaone komade.

Dobijate neverovatno ukusnu prelivenu slatku pitu, pogodnu za svaku lepu priliku sa mnogo gostiju.

Pogledajte i kako da napravite slatku pitu sa jabukama ili omiljenu pitu sa bundevom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: