Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Kremasti krompir sa slaninom u rerni

Kremasti krompir sa slaninom u rerni

V. KostadinovaV. Kostadinova
Autor
19418
Kremasti krompir sa slaninom u rerni1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Francuski klasik sa našim ukusom - krompir, pavlaka, slanina i zlatna kora. Lepa hrana za celu porodicu - kremasti krompir, koji greje srce."

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • slanina - 200 g
  • kačkavalj ili grijer - 200 g (rendani)
  • sveže mleko - 200 ml
  • pavlaka - 200 ml
  • maslac - 40 g
  • beli luk - 2 čena
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • muskatni oraščić - prstohvat (po želji)
  • sveži peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite krompir i isecite ga na tanke kriške.

Propržite slaninu dok blago ne porumeni i ostavite je sa strane.

Posudu za pečenje premažite maslacem i utrljajte seckanim čenom belog luka.

Poređajte krompir, preklapajući jedan preko drugog, kao što je prikazano na fotografiji, pospite solju, biberom, sa malo muskatnog oraščića i slaninom.

Pomešajte sveže mleko i pavlaku, blago zagrejte i prelijte preko krompira. Pospite rendanim ka;kavaljem.

Pecite kremasti krompir sa slaninom u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45-50 minuta, dok krompir ne omekša, a kora ne porumeni. Poslužite jelo posuto svežim peršunom.

Pogledajte i kako da pripremite klasični gratin od krompira ili prelepi punjeni krompir sa slaninom i kačkavaljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: