Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Zapečena jela»Meksičko zapečeno jelo sa piletinom i tortiljom

Meksičko zapečeno jelo sa piletinom i tortiljom

Maria KostoffMaria Kostoff
Autor
12928
Meksičko zapečeno jelo sa piletinom i tortiljom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Bogati meksički ukusi, istopljeni kačkavalj i piletina u mirisnom zapečenom jelu - prava gozba za čula!"

Potrebni sastojci

  • pileći file - 500 g
  • kukuruzne ili pšenične tortilje - 8 komada (male)
  • konzerva crnog pasulja - 1 komad
  • kukuruz - 1 šolja (kuvan ili iz konzerve)
  • seckani paradajz ili paradajz sos - 400 g
  • enčilada sos (crveni) - 350 ml
  • čedar ili drugi topljeni sir - 300 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • kumin - 1 kašičica
  • čili u prahu - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • sveži korijander ili peršun - za posipanje prilikom serviranja
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i propržite luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte paradajz, enčilada sos, kumin, čili, so i biber. Ostavite da se krčka 5-7 minuta da se malo zgusne.

U velikoj posudi pomešajte piletinu, kukuruz i pasulj, dodajući malo sosa da bi fil bio sočan.

U posudu za pečenje stavite tanak sloj sosa na dno. Poređajte tortilje (isecite po potrebi), rasporedite malo smese sa piletinom odozgo, pospite kačkavaljem i prelijte sa još sosa. Ponavljajte slojeve dok se sastojci ne potroše, a završite sosom i obilnim slojem rendanog čedar sira odozgo.

Pecite piletinu i tortilje u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok se kačkavalj ne istopi i ne porumeni.

Ostavite da odstoji 5-10 minuta pre serviranja da se malo stegne i olakša sečenje. Pospite svežim korijanderom ili peršunom.

Pogledajte i kako da pripremite meksičku kesadilju, omiljene meksičke buritose ili tradicionalnu meksičku salsu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: