Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Zapečena jela»Zapečeno jelo od krompira sa pečurkama i sirevima

Zapečeno jelo od krompira sa pečurkama i sirevima

Elena TodorovaElena Todorova
Autor
6781195
Zapečeno jelo od krompira sa pečurkama i sirevima1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Zlatno, mirisno i topi se u ustima - ovo zapečeno jelo od krompira sa pečurkama i sirevima je prava domaća poslastica."

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • sveže pečurke - 300 g
  • kačkavalj - 150 g ili mocarela
  • sir - 100 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • maslac - 40 g
  • brašno - 2 kašike
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • prstohvat muskatnog oraščića (po želji)
  • sveži peršun ili vlašac - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir oljuštite, isecite na tanke kriške i blanširajte oko 5 minuta u slanoj vodi.

Isecite pečurke i propržite ih na malo ulja dok ne porumene.

U posebnoj posudi pripremite bešamel sos tako što ćete istopiti maslac, dodati brašno i mešati 1-2 minuta. Postepeno sipajte mleko, mešajući dok se ne dobije glatki i gusti sos. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.

Poslažite polovinu krompira u posudu za pečenje, preko stavite pečurke, izmrvljeni sir i deo sosa. Dodajte drugi sloj krompira, prelijte preostalim sosom i obilno pospite rendanim kačkavaljem ili mocarelom.

Pecite zapečeno jelo od krompira sa pečurkama i sirevima u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 35-40 minuta, dok ne porumeni i ne dobije ukusnu koricu.

Za bogatiji ukus, možete dodati malo rendanog parmezana ili dimljenog sira. Dobro se slaže sa svežom salatom ili kiselim mlekom.

Pogledajte i kako da pripremite klasični gratin od krompira, ukusnu musaku od krompira ili ovaj neodoljivi krompir sa lukom i slaninom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: