Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Karfiol u rerni sa sirevima i mlečnim sosom

Karfiol u rerni sa sirevima i mlečnim sosom

V. KostadinovaV. Kostadinova
Autor
19418
Karfiol u rerni sa sirevima i mlečnim sosom1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Ukus domaće udobnosti oživljava u ovom zapečenom jelu - nežni cvetovi karfiola umočeni u baršunasti mlečni sos, sa obilnom količinom belog sira i zlatnom koricom od kačkavalja."

Potrebni sastojci

  • karfiol - 1 srednja glavica (oko 800 g)
  • sveže mleko - 400 ml
  • maslac - 40 g
  • brašno - 2 kašike
  • kačkavalj - 120 g (rendani)
  • sir - 100 g
  • so - 1/2 kašičice (pazite jer je sir slan)
  • biber - 1/2 kašičice
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • sveži peršun - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Karfiol isecite na cvetove i blanširajte u ključaloj slanoj vodi oko 5 minuta, zatim ocedite.

U šerpi istopite maslac, dodajte brašno i pržite dok ne porumeni. Postepeno sipajte mleko, stalno mešajući, dok se ne dobije glatki sos. Začinite biberom, muskatnim oraščićem i pažljivo solju.

U sos dodajte polovinu rendanog kačkavalja i mešajte dok se ne istopi.

Karfiol poređajte u nauljeni pleh. Ravnomerno rasporedite izmrvljeni beli sir između cvetova, prelijte mlečnim sosom i pospite preostalim kačkavaljem.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta, dok površina ne postane zlatna i ukusna. Pre serviranja, gotovo zapečeno jelo od karfiola ukrasite svežim bosiljkom ili peršunom.

Pogledajte i kako da pripremite ukusan pohovani karfiol ili raskošan punjeni karfiol.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: