Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pužići»Rolnice sa cimetom kao iz pekare

Rolnice sa cimetom kao iz pekare

Yasmina AtanasovaYasmina Atanasova
Pomoćnik kuvara
565569
Rolnice sa cimetom kao iz pekare
Fotografije: Yasmina Atanasova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
9
"Rolnice sa cimetom kao iz pekare - vazdušaste, aromatične i neodoljivo ukusne! Sa aromom cimeta i zlatnom koricom, svaki dan pretvaraju u praznik. Tople, mekane i savršeno slatke."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 180 g
  • suvi kvasac - 2 i 1/4 kašičice ili jedna kesica
  • šećer - 50 g
  • maslac - 4 kašike (57 g)
  • jaje - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • brašno - 360 g
  • so - 3/4 kašičice
  • maslinovo ulje - za premazivanje posude
  • za nadev
  • maslac - 4 kašike (57 g)
  • smeđi šećer - 142 g
  • cimet - 1 i 1/2 kašike
  • za glazuru
  • krem sir - 112 g
  • šećer u prahu - 85 g
  • maslac - 3 kašike
  • ekstrakt vanile - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite testo zagrevanjem mleka 45 sekundi do 1 minuta u maloj posudi pogodnoj za mikrotalasnu.

Sipajte zagrejano mleko u posudu miksera i dodajte suvi kvasac i šećer. Promešajte i ostavite kvasac sa šećerom dok ne postane penast, oko 5 minuta.

Zatim dodajte istopljeni maslac, jaje i žumance.

Mešajte na srednjoj brzini dok se dobro ne sjedini, 30 sekundi. (Možete mešati i drvenom kašikom dok se sastojci ne sjedine.)

Izvadite posudu iz miksera i drvenom kašikom umešajte brašno i so dok ne počne da se formira testo (ovo će sprečiti da se brašno rasipa svuda! ).

Umesite testo tako što ćete pričvrstiti kuku za testo na mikser i vratiti posudu u mikser. Mešajte na srednjoj brzini dok se testo ne sjedini i ne postane mekano i blago lepljivo, 8 do 10 minuta.

Ako je previše lepljivo - to jest, lepi se za dno miksera - dodajte još 1 do 3 kašike brašna, po 1 kašiku. (Alternativno, testo možete mesiti ručno 8 do 10 minuta na dobro pobrašnjenoj površini.)

Nauljite veliku posudu maslinovim uljem ili uljem za kuvanje. Prebacite loptu testa u posudu, a zatim je pokrijte plastičnom folijom i kuhinjskom krpom.

Ostavite testo da naraste dok se ne udvostruči, 1 do 1 sat i 30 minuta.

Obilno pobrašnite radnu površinu. Okrenite testo i oklagijom ga razvijte u pravougaonik dimenzija 25 x 35 cm.

Sada je vreme da pripremite nadev tako što ćete omekšali maslac premazati preko testa, ostavljajući razmak od 6 mm na kraćoj strani pravougaonika.

U maloj posudi pomešajte smeđi šećer i cimet. Pospite smesu preko maslaca rukama, a zatim nežno utrljajte smesu smeđeg šećera u maslac rukama.

Počevši od kraćeg kraja, čvrsto uvijte testo u rolat.

Zatvorite kraj testa što je bolje moguće laganim stiskanjem, a zatim se uverite da je rolat okrenut šavom na dole.

Odsecite 1, 5 cm sa krajeva testa, jer oni neće imati dovoljno nadeva; možete i njih ispeći.

Rukama nežno pritisnite rolat ka unutra na oba kraja da biste ga malo čvršće umotali, jer se možda malo opustio tokom umotavanja.

Nazubljenim nožem isecite testo na devet kriški od 2, 5 cm.

Obložite okrugli ili kvadratni pleh prečnika 23 cm papirom za pečenje.

Stavite rolnice u pripremljeni pleh. Pokrijte plastičnom folijom i krpom i ostavite da ponovo narastu dok rolnice ne porastu ponovo, udvostruče i dodiruju jedna drugu u plehu, 45 minuta do 1 sat.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 175 stepeni.

Kada rolnice narastu, uklonite plastičnu foliju i krpu i pecite dok ne porumene po ivicama, 20 do 25 minuta.

Ako ne prepečete rolnice, ostaće mekane u sredini. Ostavite ih da se hlade 10 minuta.

Pripremite glazuru od krem sira tako što ćete u srednjoj posudi pomešati krem sir, šećer u prahu, maslac i vanilu.

Mutite mikserom na maloj brzini 30 sekundi, a zatim povećajte na srednje-jaku brzinu dok smesa ne postane glatka i vazdušasta, 1 do 2 minuta. (Glazuru možete umutiti i ručno.)

Prelijte glazurom tople rolnice i poslužite. Uživajte u ovim divno ukusnim rolnicama sa cimetom i glazurom. Kada ih jednom probate, ne možete a da ih ne zavolite.

Pogledajte i kako da pripremite tradicionalne švedske rolnice sa cimetom ili ukusne rolnice sa cimetom i smokvama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: