Kolač Zebra

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Kolač Zebra
Fotografije: Todorka Spasova
2 / 5
08/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Kod zebre su najvažnije šare, a kod istoimenog kolača – ukus. A ovaj kolač definitivno se može pohvaliti veličanstvenim ukusom."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 14 kašika
  • brašno - 18 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • kakao - 2 kašike
  • za sirup
  • šećer - 250 g
  • voda - 250 ml
  • orasi
  • pavlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro promešajte i podelite smesu na dva dela.

U jedan deo stavite kakao i promešajte.

Stavite u odgovarajuću posudu papir za pečenje. Sipajte zatim jednu kašiku belog testa. Preko njega, na sredini, sipajte jednu kašiku braon smese. Ponavljajte postipak naizmenično, dok se materijal ne potroši.

Peče se na 180°C 40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite patišpanj da se ohladi.

U kaseroli karamelizirajte šećer, pa tom karamelu dodajte vodu. Ostavite da se rastopi.

Prelijte ohlađeni patišpanj vrelim karamelizovanim sirupom.

Pospite orasima i po želji ukrasite pavlakom.

Kolač Zebra je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: