Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Velika rođendanska pogača

Velika rođendanska pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k241
Velika rođendanska pogača
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 6
11/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
12
"Poželite nekome srećan rođendan ovom mirisnom i mekanom pogačom."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 1/2 kokcice
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 1 kg ( može i više, zavisi od veličine jaja)
  • ulje - 1 šoljica za premazivanje kora
  • susam
  • za premazivanje pogače
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Da bi vam pogača dobro narasla, prvo aktivirajte kvasac sa šoljicom toplog mleka, kašikom šećera i kašikom brašna. Prosejte brašno, pa mesite dok ne dobijete srednje tvrdo i elastično testo. Pokrijte ga folijom ili kesom i ostavite na toplom mestu da naraste.

Kada testo duplo naraste, podelite ga na 4 loptice, tako da prva loptica bude najveća, druga malo manja, treća još manja i četvrta najmanja. Najveću lopticu razvijate na 3 kruga. Svaki krug osim poslednjeg premazujete uljem i ređate jedan na drugi. Kad ih poređate, počevši od sredine, isecite ih na 8 trouglova, ali nemojte da sečete do kraja. Od sredine svaki trougao izvijate ka spolja.

Sledeću lopticu na isti način razvijte i ređajte kao prethodnu, isecite na trouglove, ali ne do kraja, i stavlte u sredinu prve loptice, tako da trogulovi druge loptice popune praznine između trouglova prve. Treću lopticu razvijte, premažite uljem, zavijte u rolnu i uzdužno podelite na pola, pa polovine isprepletite i stavite u sredinu, tako da ostane mesta za četvrtu lopticu.

Prekrijte pogaču i ostavite da naraste, a u međuvremenu od preostalog testa napravite slova i cvetove kao dekoraciju. Umutite žumance, mleko i ulje, pa kad pogača naraste, premažite je, posipajte susamom i pecite na 160 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: