bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Turski slatkiš Ajle sa kakaom

Turski slatkiš Ajle sa kakaom

Sia RibaginaSia Ribagina
Početnik
55582k17
Turski slatkiš Ajle sa kakaom
Fotografije: Admin
1 / 9VIDEO
21/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Neverovatno ukusan i sočan slatkiš sa korama za pitu - ljubav na prvi zalogaj za sve ukućane!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 kom.
  • šećer - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 10 g
  • kakao - 1 supena kašika
  • kore za pitu - 10 kora (broj kora zavisi od prečnika pleha u kome će se peći, do popunjavanja celog dna
  • maslac - za premazivanje
  • ZA SIRUP
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 2 šolje
  • limun - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napraviti šećerni sirup na sledeći način: pomešati šećer, vodu i sok od limuna, narendati malo kore limuna i ostaviti da provri, pa kuvati dok se sirup ne zgusne.

Skinuti sa ringle i ostaviti na hladnom da se ohladi. Jednu koru postaviti na sto i sa šire strane je nabrati u harmoniku.

Proceduru ponoviti sa ostalim korama. Naređati ih jednu pored druge tako nabrane u pleh ili kalup za tortu, prethodno premazan maslacem. Peći 10 - 15 minuta do zlatne boje u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kalup izvaditi i sačekati da se ohlade.

U međuvremenu napraviti smesu za patišpanj na sledeći način: umutiti jajasa šećerom u kremastu smesu, dodati mleko, prašak za pecivo i ulje, pa promešati. Brašno prosejati sa kakaom i dodati u smesu od jaja, pa promešati drvenom spatulom dok u potpunosti ne upije brašno.

Ovu smesu sipati preko ohlađenih kora u kalup, zaravniti, i peći na 17 stepeni oko 40 minuta dok čačkalica za zube ne bude suva. Izvaditi slatkiš, naseći ga i dok je još topao, preliti ga hladnim šećernim sirupom. Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider na nekoliko sati da bi slatkiš upio sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.7
52
41
30
20
10
Oceni: