Domaća medna torta

27/02/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4560
"Ukusna medna torta - jedan zaboravljeni recept poslednjih godina. Interesantan i veoma izazovan."
Priprema50 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno100 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano9 745
  • Pregledi tokom meseca87
  • Pregledi tokom desmice53
  • Rejting4.5 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 3 - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 2 kašike
  • med - 4 - 5 kašika
  • brašno
  • soda - 1 kašičica
  • za krem
  • sveže mleko - 700 ml
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • med - 2 kašike
  • puter 250 gr
  • brašno - 3 kašike
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • za posipanje
  • mleveni orasi - 100 gr
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte zajedno neophodne sastojke za kore: jaja, šećer, puter i med na pari dok se šećer ne rastopi. Nakon toga umutite smesu mikserom i čekajte da se ohladi ako je vrela. Dodajte sodu i brašno, koliko je potrebno da se dobije meko testo.

Pokrijte ga i stavite u frižider na otprilike 30 minuta.

Od testa napravite 7-8 loptica i svaku razvijte u tanku koru. Koristite tiganj ili veliki tanjir da bi se dobili jednaki krugovi kora. Svaku koru ispecite u prethodno zagrejanoj vreloj rerni u nabrašnjenom plehu.

Ako prethodno niste premerili kore možete to da uradite i nakon pečenja, takođe uz pomoć tiganja. Ostatke od dobijenih kora možete da sameljete i iskoristite za ukras.

Za krem razbijte jaja s šećerom i medom, postepeno dolivajte mleko i prilikom neprekidnog mešanja dodajte brašno. Stavite na ringlu i mešajte, dok ne provri i ne zgusne se. Skinite s ringle i mešajte dok se ne ohladi. Dodajte maslac i mešanje se nastavlja dok se i on ne otopi.

U odgovarajućoj posudi počnite da ređate kore, krem i odozgo prekrijte celu tortu s kremom. Pospite mlevenim ostacima od kore pomešanim sa mlevenim orasima. Stavite mednu tortu na hladno mesto tokom jedne noći pre nego što je servirate.
slični recepti ovde

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti