Način pripreme
Svi sastojci treba da su prethodno bili na sobnoj temperaturi.
Kako biste aktivirali kvasac, prvo malo zagrejte 50 ml mleka i onda ubacite kvasac, 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna, pa mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Neka tako odstoji, a za to vreme prosejte brašno u veliku posudu i pomešajte sa šećerom.
Napravite udubljenje, pa u njega sipajte jaja, koja ste blago umutili viljuškom, kiselu pavlaku, prstohvat soli, koru pomorandže, aromu ruma, mleko, otopljeni maslac i na kraju aktivirani kvasac. Zamesite meko testo koje se ne lepi.
Testo stavite u nauljanu posudu, pokrijte krpom i neka stoji tako dok troduplo ne naraste.
Kad dovoljno naraste, testo je lakše oblikovati.
Posudu za pečenje nauljajte, dobro posipajte brašnom i stavite testo u nju. Moja je bila 26 cm. Sačekajte da testo ponovo naraste. Možete ga staviti i u rernu na 50 stepeni.
Kada naraste duplo, testo premažite žumancetom koje ste odvojili i posipajte šećerom i bademima.
Rernu zagrejte na 160 stepeni i pecite kozunak dok ne porumeni.