Uskršnji kolač sa narandžom i orasima
bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Slatka Testa»Milibrot»Uskršnji kolač sa narandžom i orasima

Uskršnji kolač sa narandžom i orasima

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
693
371
Uskršnji kolač sa narandžom i orasima
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
06/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije3
"Ko je rekao da se Uskršnji kolač jede samo za Uskrs? Mi ga jedemo tokom cele godine"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 300 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • maslac - 100 g
  • svinjska mast - 60 g
  • ulje - 20 ml
  • kvasac - 1 kocka, svež
  • so - prstohvat
  • rakija - 1 kašika
  • narandža - 1 komad
  • ekstrakt narandže - 1 bočica
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 1 kg
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i aktivirajte kvasac, tako što ga umešate u deo mleka sa jednom kašikom šećera i malo brašna.

Dobro umutite jaja sa šećerom, narendajte sitno koru od narandže, dodajte preostalo mleko i druge namirnice.

Počnite da mesite testo, tako što dodajete rastopljeni maslac i mast. Ulje iskoristite da dodatno umesite testo razvlačeći ga i presavijajući dok testo ne primi ulje.

Testo ne treba da bude tvrdo, već treba da bude meko i lepljivo, i da još prilikom mešenja bude u koncima. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da nadolazi.

Podelite testo na nekoliko lopti i od njih napravite dugačke valjke, koje uvrtite u jednom pravcu. Možete da napravite 2 ili 3 uskršnja kolača - kozunaka, zavisno od veličine posude za pečenje.

Napravite pletenicu ili prosto uvrtite 3 valjka. Stavite ih u pleh ili kalup od aluminijuma nauljen maslacem i ostavite testo da nadolazi, a zatim pospite kolač sa mnogo oraha i kristal šećera.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: