bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Jagnjeća Sarmica»Jagnjeća sarma sa prelivom

Jagnjeća sarma sa prelivom

Jagnjeća sarma sa prelivom
Fotografije: Valentin Miranov
1 / 2
24/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno90 min.
Porcije5
"Šta kažete za jednu ukusnu jagnjeću sarmu, koja se brže jede, nego što se priprema. Zato je rezultat uvek odličan!"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 1 kg, džigerica, pluća i srce
  • pirinač - 200 g
  • mladi luk - 500 g
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • nana - 3 supene kašike
  • peršun - 1 supena kašika
  • čubar - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • za preliv
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 300 g
  • brašno - 3 supene kašike
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi skuvamo pluća i srce. Džigericu potapamo na 5 minuta u vrelu vodu, nakon čega je vadimo i sečemo na kockice ili parčiće. Kad pluća i srce budu gotovi, vadimo ih iz bujona i ostavljamo da se ohlade. Kad se ohlade na isti način ih isečemo kao i džigericu.

U velikom tiganju ili šerpi isečemo luk na kockice, dodajemo ulje i dinstamo, nakon čega dodajemo pirinač na oko 2-3 minuta, nakon čega dodajemo sitno iseckan mladi luk, začine i oko 200 ml bujona u kome su se kuvala pluća i srce. Malo dinstamoi dodajemo iznutrice.

Kada se izdinstaju, sipamo sve u pleh i dodajemo preostali bujon, koji treba da bude oko 800 ml, ako nema toliko dodajemo vrelu vodu. Pečemo u jakoj rerni, s vremena na vreme mešajući drvenom kašikom.

Za to vreme pravimo preliv. U posudu razbijemo jaja i lepo ih mešamo viljuškom, nakon čega dodajemo brašno i mešamo sve dok ne dobijemo glatku smesu. Dodajemo kiselo mleko i dva prstohvata soli, mešamo ponovo.

Kada je sarma gotova, vadimo je i prelivamo, vraćamo ponovo u rernu, ali je zapečemo samo odozgo da proumeni.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: