Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Katme»Katme - seoske palačinke mekane kao duša

Katme - seoske palačinke mekane kao duša

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Katme - seoske palačinke mekane kao duša
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ove katme - domaće palačinke mekane kao duša su definitivno melem za dušu, a i naziv im nije slučajno takav"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 kom.
  • so - prstohvat
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 7 g suvog
  • sveže mleko - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • maslac - 50g kravljeg
  • brašno - za testo gustine kao boza
* merne jedinice

Način pripreme

Mleko ugrejati i rastvoriti kvasac u njemu sa šećerom. Umutiti jaja, dodati vodu, mleko sa kvascem i prstohvat soli.

Brašno postepeno dodavati, dok se ne dobije smesa gustine kao boza. Smesu ostaviti na toplom, pokriti je folijom ili krpom, sve dok ne udvostruči svoj obim - oko 1 sat.

Ugrejati sač ili tiganj i kutlačom grebati od smese i razlivati u saču, dobro je raspodeliti na dnu i peći dok se ne pojave rupice na površini palačinke. Okrenuti i sa druge strane.

Ukoliko koristite sač, potrebno ga je mazati maslacem pre svakog dodavanja smese, a ukoliko koristite teflonski tiganj to nije neophodno.

Svaku gotovu palačinku mazati rastopljenim maslacem i garnirati po želji, u ovom slučaju ja sam to uradila dvobojnim eurokremom.

Od ove smese sam dobila 20 kom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Katme??? na kom jeziku je to?
26.01.2023 22:57
Veca
Veca
Nikad ih nisam spreamala sa kvascem,deluju ukusno
24.12.2022 22:32