Pletena pogača sa sirom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj69803
04/05/2017
"Korak po korak ćemo vam otkriti naskrivenije tajne pečenja pogače, a na vama je težak zadatak posle da je pojedete "
Priprema15 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno75 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano512
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1 kockica
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • voda - 450 g
  • sir - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno tri puta i ostavimo sa strane. U 200 ml tople vode rastvorimo kvasac sa šećerom i tri kašike brašna. Ostavimo na toplom oko 15 minuta da se aktivira.

U ostatku brašna napravimo udubljenje i dodajemo druge sastojke i dva belanca, a žumanca ostavimo za premazivanje pogače. Dodamo i aktivirani kvasac i zamesimo meko testo. Umesimo testo i stavimo ga na toplom da naraste - oko pola sata.

Gotovo testo podelimo na tri lopte. Svaku loptu razvijemo u pravougaonu koru koju namažemo maslacom i stavimo jednu trećinu sira, zavijemo u rolat.

Na isti način pravimo i druge kore. Tri rolata pletemo kao uskršnji hleb i postavljamo ih u kalup za tortu sa pokretnim dnom, prethodno namazan maslacem.

Gotovu pogaču stavimo opet na toplo da naraste, oko 20 minuta, mažemo žumancima i pečemo na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Gotovu pogaču izvadimo iz rerne, zavijemo čistom krpom i nakon 15 minnuta sklonimo kalup, spremna da se konzumira, topla, aromatična i mirisna na svež hleb.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar