Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača sa ružama za 8. mart

Pogača sa ružama za 8. mart

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Pogača sa ružama za 8. mart
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 6
06/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Buket ruža za praznik je demode - zbog toga, obradujte damino srce fantastičnom pogačom sa ružama, koju ste sami pripremili"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 350 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 2 kašike
  • brašno - 800 - 900 g
  • za premazivanje kora
  • maslac - 1/2 kesice
  • za premazivanje pogače
  • jaja - 1 komad (žumance)
  • sveže mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašičica
  • susam - 2 kašičice (za posipanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo aktivirajte kvasac u malo toplog mleka sa šećerom i brašnom. Prosejte brašno, umutite jaja sa ostalim namirnicama i zamesite lepo, glatko, elastično testo.

Ostavite da narasta na toplom mestu, a nakon toga ga podelite na 6 lopti, svaku razvucite u okruglu koru i ređajte kore jednu preko druge, tako što ih premažete rastopljenim maslacem, sem poslednje. Rasecite kore na 8 delova, odvojite jedan trougao i od njega ćete napraviti sredinu.

Ostalih 7 trouglova, uz pomoć štapića, pritisnite po sredini, a možete iskoristiti i tupu stranu noža.

U tepsiju obloženu papirom za pečenje poređajte 7 listova, tako da lagano podvijete širi deo (videćete na slikama).

Od odvojenog trougla, napravite centar, tako što ga lagano razvlačite da se produži i zatim ga presecite na pola, a dva dela umotajte.

Gotovu pogaču ostavite da naraste, kada je gotova premažite je žumancem i pospite susamom, trudeći se da dobijete jednake, prave trouglove, a po Vašoj želji, možete je ukrasiti i na drugačiji način.

Pogaču pecite u zagrejanoj rerni do zlatne boje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: