Pogača za pomen

Jelena AndonovJelena Andonov
Džedaj
937
130
1
190
Pogača za pomen
Fotografije: Vanya Georgieva
14/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema120 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno165 min.
Porcije16
"Kada se skupljamo da odamo pomen onima, koji više nisu sa nama, red je da pojedemo pogaču za pomen. Evo i najbolje takve pogače"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kockice svežeg
  • jaja - 2 kom.
  • sveže mleko - 40 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • brašno - 800 - 900 g
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirati kvasac u maloj količini toplog mleka sa šećerom i malo brašna. Umutiti jaja i dodati preostalo mleko. U prosejano brašno sipati kvasac i smesu sa mlekom, nakon čega umesiti elastično testo.

Testo podeliti na 6 jednakih loptica. Četiri loptice razviti oklagijom u veličini pleha, i namazati ulje. Ređati ih jednu preko druge, bez četvrte. Naseći ih na 8 delova, početi od sredine, ali ne seći do kraja, da ostane otprilike oko 2 cm.

Svaki list trougla, koji smo isekli, prebacujemo na onaj do njega i podavijamo odozdo. Od druge lopte testa oblikovati glatku loptu i staviti je u sredinu, za centar. Četvrtu razviti oklagijom i rezati je valjkom, koji pravi rešetku. Postaviti je preko glatke lopte, za centar.

Na početku ostaviti testo, veličine oraha, i od njega praviti krst. Razviti malu koru i iseći krst. Pogaču ostaviti na toplom, da naraste. Kada naraste, premazati je žumancem, posuti semenima, i peći je u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: