Kiflice

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
680
370
Kiflice1 / 2
23/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije16
"Najmekše kiflice koje ste ikada probali"

Potrebni sastojci

  • jaja - 10 komada
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - koliko je potrebno da se dobije meko testo
  • šećer - 500 g
  • ulje - 250 ml, može i maslac
  • kvasac - 42 g ili 1 pakovanje svež
  • so - 1 prstohvat
  • ekstrakt limuna - 2 - 3 kašičice
  • jaja - 1 žumance, umućeno sa mlekom za premazivanje
  • marmelada - po izboru za nadev
  • šećer u prahu - po želji za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Promešajte kvasac sa jednom kašičicom šećera, prstohvatom soli, malo svežeg mleka i brašnom dok ne dobijete gustu kašu. Umutite jaja sa šećerom, mlekom i uljem.

Sačekajte da kvasac udvostruči zapreminu i dodajte ga u smesu sa jajima. Dodajte malo po malo brašna i mešajte, prvo drvenom kašikom, a kasnije rukom dok ne dobijete glatko testo.

Gotovo testo premažite uljem, stavite ga u veću posudu, umotajte ga providnom folijom i krpom i ostavite ga na sat vremena da nadođe. Nakon toga ga ponovo premesite i podelite na loptice veličine pomorandže.

Pospite brašnom radnu površinu i razvlačite loptice u kore debljine - 5-8 mm. Nasecite kore koje ste dobili na 8 ili 16 delova u obliku trouglova u zavisnosti od toga kakve veličine želite da budu kiflice. Na široki kraj stavite marmeladu i umotajte ih ka vrhu.

Gotove kiflice poređajte u pleh pokriven papirom za pečenje. Između kiflica treba da ima 2-3 cm rastojanja. Odozgo ih premažite umućenim žumancem sa svežim mlekom i pospite ih šećerom po želji. Stavite kiflice da se peku u rerni zagrejanoj na 190-300 stepeni dok ne porumene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: