Način pripreme
Umutiti cela jaja, žumanca i šećer, dodati brašno i prasak za pecivo, umesati lešnik. Od ove smese ispeci 3 kore. Možete peći svaku posebno ili sve odjednom pa iseći na tri jednaka dela.
U šerpu staviti šećer i vanilin šećer i sipati vodu tek da ogrezne šećer u vodi. Kuvati 10 min da vri. Umutiti belanca i vreo kuvani šećer sipati u tankom mlazu u belanca uz neprestano mućenje žicom.
Razliti na mermernu ploču ili u veliki pleh da se ohladi. S vremena na vreme prebacivati kašikom s krajeva na sredinu. Kad se potpuno ohladi, umutiti margarin i po malo dodavati smesu od belanaca u margarin. Mutiti sve vreme srednjom brzinom miksera i u to dodati prethodno pripremljeni grilijaž. Ostavite malo fila u koji niste dodali grilijaž za dekorsanje torte.
Grilijaž se priprema tako sto se šećer karamelizuje kao za doboš tortu, dodaju se celi peceni lešnici, izlije se u što tanjem sloju u pleh podmazan uljem i ostavi da se potpuno ohladi. Zatim grilijaž staviti u kesu, pa uviti u krpu i izlupati čekićem dok se ne dobije krupnoća po želji.
Dobijenim filom namazati kore, ostaviti da se stegne, dekorisati po želji slagom ili premazati filom, koji ste ostavili za dekorisanje. Na kraju tortu posuti mrvljenim pečenim lešnikom.