Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mekana uvijena pogača sa semenkama

Mekana uvijena pogača sa semenkama

Mekana uvijena pogača sa semenkama
Fotografije: Veselina Konstantinova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Traži se pravi masjtorija i dobar učitelj da napravite ovakvu aromatičnu i mekanu pogaču, ali je vredno truda"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 900 g
  • kvasac - 1 kocka
  • voda - 1 šolja, topla
  • sveže mleko - 1 šolja
  • jaja - 3 komada
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 1 šolja
  • semenke - miks
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toploj vodi i dodajte šećer i 1 kašiku brašna. Ostavite kvasac da naraste.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Razbijte jaja, odvajajući 1 žumance za mazanje. Dodajte kvasac i toplo mleko. Stavite so i ulje i zamesite meko testo. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom da naraste.

Gotovo testo podelite na 4 lopte. Isteglite svaku loptu u fitilj. Namažite svaki fitilj uljem. Pospite po radnoj površini semenke i uvijte fitilje preko njih. Jedan fitilj uvijte u puža i stavite ga po sredini posude za pečenje u kojoj ćete peći.

Ostala tri fitilja upletite u pletenicu i uvijte oko puža. Namažite pogaču umućenim žumancem i pospite semenkama. Ostavite da ponovo naraste.

Ispecite u umerenoj rerni dok ne dobije zlatastu boju.

Gotovu pogaču poprskajte vodom i uvijte čistom krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: