bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača neverovatnog ukusa

Pogača neverovatnog ukusa

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
2k737112k
Pogača neverovatnog ukusa
Fotografije: Desislava Doncheva
06/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Postoje pogače koje se ne mogu tako lako zaboraviti"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 400 g
  • kravlje mleko - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 30 g
  • kravlji maslac - 125 g
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac razmutite sa malo tople vode. Kiselo i sveže mleko malo zagrejte. Isipajte ih u odgovarajuću posudu, pa dodajte šećer, so, 1 umućeno jaje, razmućen kvasac i 1/2 šolje ulja. Mesite sve dok ne dobijete srednje meko testo.

Neka odstoji na toplom mestu da naraste.

Kada je testo spremno, nemojte ga ponovo mesiti, već ga odmah podelite na 10 jednakih lopti. Pomoći varjače napravite duge pravougaonike debljine 1 cm, pa dobro premažite kravljim maslacem, uvijte tako da dobijete oblik fitilja i napravite čvoriće.

Poređajte ih u odgovarajuću tepsiju koju ste prethodno premazali maslacem. Kada ih poređate, čvoriće takođe premažite maslacem. Tepsiju stavite na toplo mesto da testo ponovo naraste.

Kada naraste, premažite jednim žumancetom i preko posipajte susam. Pogaču stavite u slabo zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni. kada se ispeče, pokrijte je mokrom krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: