Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Pečen špikovani svinjski but

Pečen špikovani svinjski but

MarianeMariane
Džedaj
1484370
Pečen špikovani svinjski but1 / 2
12/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
155 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
4
"Sjajna ideja za špikovan svinjski but, jedva čekamo da ga izvadimo iz rerne !"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1 kg, but
  • masline - 3 - 4 komada
  • luk - 3 - 4 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • čubar - 2 - 3 struka, svež
  • biber - 12 - 15 zrna
  • lovorov list - 1 komad
  • piment - 2 komada
  • maslinovo ulje - 50 ml ili ulje
  • pavlaka - 100 ml, za kuvanje
  • za marinadu
  • crno vino - 150 ml
  • votka - 50 ml
  • sirće - 2 kašike, jabukovo
  • biber - mleveni
  • majčina dušica
* merne jedinice

Način pripreme

Pre nego što počnete sa špikovanjem mesa, dobro je da ga očistite od žila.

Nakon toga ga špikujte s maslinama, zrnima bibera, izmrvljenim lovorovim listom na dva-tri dela, pimentom i belim lukom. Začinite meso začinima i prelijte ga votkom i crnim vinom.

Začinjeno špikovano meso ostavite jednu noć u frižideru. Drugog dana ga prebacite u duboku posudu za pečenje. Prelijte ga uljem.

Dodajte luk isečen na kriške, kao i ostatak marinade. Dodajte 1 šolju vode, uvijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Vreme pečenja je oko 2 sata. Nakon toga folija se sklanja i po želji možete da zapečete još oko 20-30 minuta.

Luk od pečenja se pasira, zajedno s malo bujona od pečenja i razredi se pavlakom. Dobijeni sos se servira odvojeno. Možete da servirate meso sa salatom ili dinstanim povrćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: