Punjena ćurka za Božic

19/07/2017
"Da serviraš ćurku za Božic je tradicija, a da pripremiš ukusan nadev po ovom receptu je jednostavno, kao dečija igra "
Priprema40 min.
Kuvanje300 min.
Ukupno340 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano616
  • Pregledi tokom meseca26
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • ćurka - oko 4.5 - 5 kg
  • pileće džigerice - 250 g ili iznutrice iz ćurke, ako ih ima
  • ulje - 5 - 6 supene kašike
  • praziluk - 1 struk
  • luk - 1 lavica
  • šargarepa - 1 komad
  • pečurke - 200 g, iz tegle
  • pirinač - 1 šolja
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo, operemo i isečemo pileće džigerice na male kockice (ili iznutrice iz ćurke, u mojoj ćurki nije bilo srca, džigerica i iznutrca i zbog toga sam koristila džigerice), u šerpu sipamo ulje, čim se ugreje dodajemo ulje.

Dinstamo ih, nakon toga dodajemo očišćen i iseckan na krugove praziluk, sitno iseckan luk i očišćenu i sitno iseckanu šargarepu. Dinstamo oko 4-5 minuta, nakon toga dodajemo pečurke isečene na kolutove.

Dinstamo još 4-5 minuta nakon toga dodajemo pirinač, čim promeni boju sipamo 2 šolje vodem dodajemo so i biber po ukusu i kuvamo oko 15-20 minuta, s vremena na vreme mešajući da se ne zalepi.

Gotovim nadevom punimo ćurku i zašivamo. Ako nam ostane nadeva i poređamo pored ćurke u plehu. Ćurka se namaže sa obe strane, bibeom i solju.

Dolijemo malo vode u pleh i uvijemo folijom. Sat pre nego što je izvadimo iz rerne, skidamo foliju da se zapeče odozgo i da se uhvati korica. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotovo.

Pečenje je oko 3-4 sata.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar