Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Paelja»Originalna španska paelja

Originalna španska paelja

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
55214332209
Originalna španska paelja1 / 3
22/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
5
"Kad ne možete da odete do Španije, pozovite Španiju da dođe kod vas, sa ovim originalnim receptom za špansku paelju"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 2 komada, pileće grudi bez kostiju i kože
  • škampi - 500 g, sirovi
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • beli luk - 2 čenna
  • paprike - 1 srednje veličine, crvena i 1 zelena
  • paradajz - 2 komada, veliki
  • grašak - 150 g, zamrznut
  • pirinač - 500 g, za paelju
  • bujon - 1 l, pileći
  • šafran - 1 kašičica
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa. Ugrejte malo maslinovog ulja u širokom tiganju i pržite iseckan luk i beli luk, dok ne omekšaju.

Nakon toga dodajte pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još 5 minuta.

U međuvremenu ugrejte pileći bujon, da bude vreo i da se ne prekida kulinarski proces. Dodajte isečen paradajz i kuvajte još 5 minuta. Sipajte pirinač i dospite 500 ml vrele vode.

Nakon 5 minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Natavite da kuvate još 10-15 minuta, dok se tečnost ne apsorbira.

Skinite sa vatre i pokrijte posudu sa paeljom velikim poklopcem i listom aliminijumske folije, da se potpari 5-10 minuta pre serviranja.

Servirajte originalnu špansku paelju sa malo iseckanog peršuna i malo sveže isceđenog soka od limuna.

U ovako pripremljenu paelju se mogu dodati i školjke sa oklopom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni: