Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Usukana pogača sa svežim i kiselim mlekom

Usukana pogača sa svežim i kiselim mlekom

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167946
Usukana pogača sa svežim i kiselim mlekom
Fotografije: Tanya Levenova
1 / 2
16/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Pažljivo pratite instrukcije i možete ostaviti utisak na porodicu sa ovakvom uvijenom pogačom"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 700 g
  • jaja - 1 komad
  • belanca - 1 komad, žumance za premazivanje
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 200 g
  • kvasac - 20 g
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • margarin - 1 supena kašika
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesi se testo i odmah s podeli na 4 dela.

Od njih se razvlače 4 kore - prečnika 20-25 cm, namažu se uljem, prva i treća se posipaju sirom po ukusu. Gornja se ne maže uljem.

Tako dobijena kamara kora se malo razvuče prstima do prečnika veličine pleha. Iseče se na trake - 3-4 cm, uvije se i poređa u pleh, namazan uljem i pokriven papirom za pečenje po dnu.

Oblikovana pogača se ostavlja da nadođe 1 sat na 30-40 stepeni u rerni, pokrivena najlonom.

Nakon toga se premaže jednim žumancem i malo mleka i ulja.

Pogača se peče se na 180 stepeni dok ne bude gotova, prvih 20 minuta je samo na uključenom donjem grejaču, nakon toga se uključuju oba grejača i peče se još 15-20 minuta dok ne bude gotova, ali i u zavisnosti od rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: