Čokoladna torta sa trešnjama

25/08/2017
"Za specijalne prilike, rođendane ili prosto zato što volite slatko - pripremite najsočniju prolećnu, čokoladnu tortu sa trešnjama "
Priprema60 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno95 min.
Porcije16
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano396
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom desmice3
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 160 g
  • šećer - 150 g
  • braon šećer - 125 g
  • kakao - 60 g
  • prašak za pecivo - 1 i 1/4 kašičice
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 2 komada
  • jogurt - 140 ml, gust
  • ulje - 75 ml
  • kafa - 140 ml vrela
  • prvi krem
  • mlečna čokolada - 125 g
  • crna čokolada - 125 g
  • tečna pavlaka - 300 ml, slatka
  • žumanca - 3 komada
  • belanca - 3 komada
  • drugi krem
  • maskarpone - 250 g
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • trešnje - 150 g, iseckane
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom čokoladnog krema. Ugrejte pavlaku, ne treba da provri i u nju izlomite čokolade. Mešajte dok se potpuno ne rastope. Umutite žumanca na pari i dodajte lagano u toplu čokoladu, ne vrelu.

Stavite smesu u frižider na jedan sat, periodično mešajte. Čim se dovoljno stegne, dodaje belanca umućena na sneg, mešajte spatulom dok se ne dobije homogena smesa.

Za krem sa trešnjama kratko mutite maskarpone sa šećerom u prahu. Posebno umutite pavlaku i postepeno dodajte u maskarpone.

Mešajte spatulom, na kraju dodajte i isečene trešnje. Dok je čokoladni ganaš u frižideru i steže se, napravite kore. U posudi pomešajte sve suve sastojke i dobro promešajte.

Pomešajte jaja, ulje, jogurt, promešajte ih i dodajte u suve sastojk. Sve se meša i na kraju se dodaje vrela kafa. Ponovo promešajte dok se ne dobije homogena smesa. Podelite smesu na tri jednaka dela.

Kalup za torteobložite papirom za pečenje i namažite malo ivice. Kalup koji sam ja koristila je bio prečnika 26 cm. Ispecite tri kore, iz tri puta. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Kore se brzo peku, za oko 10 minuta, ali proverite čačkalicom. Gotove kore ostavite da se potpuno ohlade.

U kalup za tortu stavite jednu potpuno ohlađenu koru i nanesite čokoladni krem. Pokrijte drugom korom i stavite krem od trešanja. Stavite poslednju koru, lagano pritisnite prstima i pokrijte preostalim čokoladnim ganašem. Ostavite u frižideru na jednu noć. Ukrasite je po želji. Ja sam koristila nekoliko trešanja.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar