Bogat kolač s maslacem i krem sirom

26/08/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4219
"Kada je reč o kolačima makismalisti smo - jedemo samo najbolje Evo ga i naš omiljeni "
Priprema20 min.
Kuvanje65 min.
Ukupno85 min.
Porcije14
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano438
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom desmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 390 g, belo
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda za hleb - četvrtina kašičice
  • so - pola kašičice
  • maslac - 340 g, na sobnoj temperaturi
  • krem sir - 226 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 550 g
  • vanila - 2 i 1/2 kašičice, ekstrakt
  • limun - narendana kora 1 komada (pomorandža)
  • jaja - 6 komada, velika, na sobnoj temperaturi
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170-180 stepeni s ventilatorom; Dubok okrugli kalup - 26-28 cm dobro podmazan i prekriven blago brašnom; Sve se radi mikserom.

U posudi se pomešaju brašno, prašak za pecivo, soda i so. Promeša se i proseje kroz sito da bi ušao vazduh u smesu s brašnom. Ostavlja se sa strane.

U posudi od miksera se umuti maslac, isečen na kocke, oko 2 minuta. Dodaje se krem sir i ponovo se muti na srednjoj brzini dok se ne postane krem. Postepeno se dodaje i šećer, uz neprestano mućenje oko 5-6 minuta.

Dodaje se vanila i narendana kora limuna, jaja jedno po jedno dok se ne upije svako jaja i brašno prosejano tri puta. Meša se na maloj brzini miksera samo dok se ne upije brašno. Smesa se sipa u odgovarajući duboki kalup. Zagladi se obrnutom kašikom.

Peče se na 170 stepeni oko 55-70 minuta ili do "suve čačkalice" stavljene u sredinu kolača.

Beleška: Jedan kilogram kolača za oko 14 ljudi. Prelepa zlatasta hrskava korica, mek i vlažan, bogat krem sirom, maslacem i prijatne citrusne arome.

Savršen je za šolju vrelog čaja ili kafe. Može i da se servira sa svežim voćem ili kuglom sladoleda. Jedini nedostatak je što je bogat sastojcima, ali definitivno zaslužuje da se napravi.

Meni je pečenje trajalo tačno 65 minuta, peče se sporo, na 165-170 stepeni.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar