bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Božični keksići-zvezde sa kapučinom

Božični keksići-zvezde sa kapučinom

Božični keksići-zvezde sa kapučinom
Fotografije: marcheva14
1 / 7
26/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema45 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno55 min.
Porcije40
"Svako može, da jede ukusne keksiće, ali nije li vreme da se naučite da ih pripremate? Lekcija broj 1 - Kako da pripremim Božićne keksiće za poznavaoce"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • šećer u prahu - 125 g
  • jaja - 1 komad, L
  • so - prstohvat
  • maslac - 200 g, na sobnoj temperaturi
  • kafa - 2 kesice po 18 g kapučina u prahu
  • čokolada - 100 g, crna izrendana
  • marcipan - 200 g
  • glazura
  • belanca - lagano umućena/umućeno viljuškom na penu/
  • šećer u prahu - 200 g
  • kapljice - oko 3 kapljice soka od limuna
  • ukras
  • bela čokolada
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni.

Pljosnat pleh, obložen papirom za pečenje.

Kalupi za sečenje - zvezda.

Radi se mikserom.

U posudi miksera se pomešaju brašno, šećer, so, kada - kapučino u prahu i rendana čokolada. Dodaje se mekani maslac i jaje. Muti se na srednjoj brzini miksera oko 3 minuta, sastojci se lepo pomešaju. Treba da se dobije glatko testo, koje se uvija u foliju i stavlja u frižder na dva sata.

Kad se testo dovoljno ohladi, stavlja se na brašnom posutu radnu površinu, deli se na dva dela, jedan se stavlja ponovo u frižider, a drugi se razvlači oklagijom na krug/pravougaonik debljine oko 3 mm. Kalupom, malo posutim brašnom, seku se keksići - zvezdice.

Kad završimo sa testom, ostaci se stavljau u drugi deo testa iz frižidera, koji se takođe razvija i izrežu se oblici. Keksići se stavljaju na papir za pečenje u pleh.

Peče se na 170 stepeni oko 10-12 minuta. Potpuno se ohlade.

Marcipan na sobnoj temperaturi se razvuče oklagijom i istim kalupom se iseku zvezdice. Ne tanje od 5 mm, a može i malo deblje.

Osnova svakog keksića se namaže glazurom od šećera u prahu, belanca i soka od limuna - treba da bude gusta, zalepi se zvezdica od marcipana i poklopi se drugom keksićem. Keksići se lagano pritiskaju.

Uz pomoć tankog šprica se stavlja bela čokolada. Ostavljamo da se osuši na sat na sobnoj temperaturi.

Napomena: Marcipan od badema se prodaje u prodavnicama. U kocki je. Slikaću ga, nadam se da ga nećete prihvatiti kao reklamu, ali ovaj koji koristim je veoma dobar i preporučujem ga.

Meni je trebalo malo više od 200 g marcipana - oko 300. Zato što sam ga dugo držala na sobnoj temperaturi, omekšao je i zato nisam stavljala glazuru za lepljenje između keksa, kao što je u receptu. Lagano pritiskam keks sa svih strana, da bi se video nadev.

Rejting

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: