Babino slatko od zelenih smokvi

Mariola Pantelic
Mariola Pantelic
Početnik
06/09/2017
"Nesumnjivo baba zna najbolje kako da napravi ukusna slatka "
Priprema90 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno180 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 328
  • Pregledi tokom meseca21
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • zelene smokve - 65 komada, krupne voćke (ako su srednje veličine 70 komada)
  • šećer - 1 kg
  • limunska kiselina - 1 kašičica
  • plavi kamen - veličini zrna kukuruza
* merne jedinice

Način pripreme

Drške ubranog voća se odseku ravno uz voćku i smokve se izbuše debelom iglom na nekoliko mesta. Preporučujem vam da za obradu voća koristite kućne rukavice.

Smokve se stave u posudu sa hladnom vodom u kojoj je prethodno rastvoren plavi kamen. U tom rastvoru odstoje dva sata.

Sledi njihovo kuvanje u pet voda, koje ide na sledeći način: prelivaju se hladnom vodom, stavljaju da vru i voda se prosipa. Naliva se ponovo hladna voda i tako pet puta. U poslednju vodu se stavlja malo limunske kiseline, nakon čega se baca.

Voće se pažljivo ocedi od vode, pazi se da se ne ošteti.

Za to vreme se priprema sirup od polovine šećera i 1 šolje vode u kome se smokve kuvaju 15 minuta.

Nako toga dodajemo i ostatak šećera i kad sirup ponovo provri posuda se sklanja s vatre i ostavlja se na hladnom mestu.

Sledećeg dana slatko se dokuvava do neophodne gustine, koju probamo kapljicom sirupa na tanjiru izvađenom iz frižidera.

Oko 5 minuta pred kraj kuvanja dodaje se limunska kiselina rastvorena u 1 kašičici vrele vode.

Skida se pena i slatko se sipa u čiste i suve teglice, koje se nakon zatvaranja okreću poklopcima na dole. Zavijaju se u krpu da se polako ohlade.

Ovo slatko je predivna kombinacija kad je servirana sa kriškama francuskih sireva ili pršutom. Ovo voće je neodoljivo ukusan sastojak mnogih kolača, a servirano uz flašu Uza vraća magične uspomene sa morske obale i šum talasa.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar