Torta Anđelika

07/09/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovDžedaj93011
"Iza ovog intigirajućeg imena se krije italijanski slatkiš kojim ćete zadiviti goste, jedinstvenog ukusa i mirisa "
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano497
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za kvašenje
  • sveži kvasac - 12 g
  • brašno - 130 g
  • šećer - 1 kašičica
  • topla voda - 75 ml
  • za testo
  • brašno - 400 g
  • šećer - 80 g
  • sveže mleko - 120 g toplog
  • žumance - 3 kom.
  • kravlji maslac - 125 g
  • suvo grožđe - 100 g
  • čokolada - 100 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti smesu za kvasac. U tu srvhu, sjediniti sveži kvasac, kašičicu šećera, toplu vodu i brašno. Sastojke sjedniti i ostaviti smesu pola sata, da se aktivira.
Suvo grožđe potopiti u vodu, da nabubri.

Posebno promešati preostale sastojke za testo: prosejano brašno, šećer, tri žumanca, zagrejano sveže mleko i rastopljeni kravlji maslac, pa u tu smesu dodati aktivirani kvasac. Od maslaca odvojiti jednu kašiku, za mazanje torte.

Umesiti meko testo, pa ga ostaviti 2 sata na toplom, da naraste. Naraslo testo razviti u veliki pravougaonik, debljine oko 3-4 mm. Preko kore ravnomerno rasporediti suvo grožđe i čokoladu, nalomljenu na male komade.

Mogu se koristiti i čokoladne kapljice. Koru od testa uviti u rolat i narezati po celoj dužini do kraja oštrim nožem. Nakon toga, obe trake pažljivo uplesti i oblikovati ih kao krug sa rupom.

Pletenicu prebaciti u tavu, čije je dno prekriveno papirom za pečenje. Tortu premazati preostalim kravljim maslacem i staviti u rernu, zagrejanu na 50 stepeni. Tako peći 30 minuta, nakon čega povećati temperaturu na 180.

Tortu peći, dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu tortu posuti šećerom u prahu.

Ovaj italijanski slatkiš više liči na slatki hleb ili milibrod, nego na tortu. Ali, kako god, poznat je pod imenom torta Anđelika.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar