Krofnice sa slatkom od jagoda i čokoladnom glazurom

12/09/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovDžedaj93011
"Ovo nisu neke tamo krofnice, već pravo kulinarsko umetničko delo, koje ćemo evo sada oceniti odgovarajuće "
Priprema120 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno160 min.
Porcije25
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano167
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom desmice5
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 7 g suvog (ili 20 g svežeg)
  • kisela pavlaka - 200 g
  • vanilin šećer - 2 kašike
  • sveže mleko - 150 g
  • maslac - 70 g kravljeg, rastopljenog
  • jaja - 1 kom.
  • so - prstohvat
  • ulje - 1 l
  • za nadev
  • slatko - od jagoda ili drugo, po želji
  • za ukras
  • bela čokolada - 50 - 100 g
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Testo za krofnice napraviti na sledeći način: kvasac i vanilin šećer rastvoriti u mleku, koje je malo zagrejano. Ostaviti na toplom oko 15 minuta, da nadođe. Brašno prosejati u dubokoj posudi i napraviti rupu.

Odvojiti malo brašna, pa ga dodati nakon što je testo umešeno, ako za to ima potrebe. U njega sipati aktivirani kvasac, prethodno umućeno jaje, kiselu pavlaku i maslac. Umesiti meko testo.

Dodati odvojeno brašno, ukoliko ima potrebe. Testo staviti u posudu i prekriti ga krpom. Ostaviti ga da naraste na toplom i da udvostruči svoj obim.

Kada testo naraste, razviti ga oklagijom u koru debljine oko 2 cm, na nabrašnjenoj površini. Okruglim prstenom seći krofnice. Ostaviti ih da narastu, dok ne napravite krofnice od celog testa.

Na umerenoj vatri zagrejati ulje, pa pržiti krofnice sa obe strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Iscediti ih od viška masnoće na ubrusu. Napuniti ih slatkom po izboru, i ukrasiti ih rastopljenom belom čokoladom i šećerom u prahu.
slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti