Uskršnje kiflice perece

12/09/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4524
"Neki ljudi su stvoreni da prave ukusne uskršnje kiflice perece i tako da donose radost svima "
Priprema30 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno50 min.
Porcije14
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano685
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • jaja - 2 komada (1 žumance za mazanje)
  • kvasac - 10 g, svež (suvi 1 i po kašičica)
  • sveže mleko - 225 ml (sobna temperatura)
  • maslac - 40 g, istopljen
  • ulje - 40 ml
  • šećer - 80 g
  • so - pola kašičice
  • sok od limuna - 1 - 2 kašike
  • vanila - 1 komad, suva
  • rum - 1 kašika
  • limun - narendana kora od 1 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se izmrvi sa 1 kašičicom šećera, malo mleka i brašnom, da se dobije kašica. Ostavlja se da naraste. Umute se jaja sa šećerom i mlekom dok se ne istope kristali. Dodaju se arome.

U dve trećine brašna se pravi udubljenje i sipa se gotov kvasac. Naliva se po malo od smese od jaja, ređajući sa istopljenim maslacem i mešajući s brašnom. Još dok je mokro testo dodaje se so i sok od limuna. Brašno se dodaje, da se zamesi meko i sasvim blago lepljivo testo. Dok se meša sve više prestaje da se lepi.

Nastavlja se mešanje dok se postepeno dodaje i ulje, svaki put da ga lepo upije testo, pre novog dodavanja. Kad se dobije glatko testo s balončićima ostavlja se u blago podmazanoj posudi, pokriva se folijom i ostavlja da naraste.

U naraslo testo može da se doda suvo grožđe ili sušeno voće, isečeno na male parčiće.

Razmesi se blago i formiraju se fitilji koji se oblikuju u perece (pustila sam recept Austrijske perece i tamo pokazala kako ide tačno oblikovanje kiflice).

Poređaju se u posudu za pečenje pokrivenu papirom i ostavljaju da ponovo narastu oko 15-20 minuta. Namažu se žumancem promešanim sa nekoliko kapi svežeg mleka i ulja. Obilno se posipaju šećerom. Peku se na 170-175 stepeni oko 20 minuta.
slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar