Kolač sa bundevom i karamel prelivom

14/10/2017
"Svako može da pripremi kolač, ali samo pravi majstori će pripremiti ovako raskošan kolač sa bundevom i karamel prelivom "
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano350
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • budneva - 3 šolje, izrendana
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 5 supenih kašika
  • jaja - 1 komad
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • karanfilić - 4 - 5 komada, izgnjećen
  • brašno - 2 i 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • suvo grožđe - 1 šolja
  • za karamel preliv
  • šećer - 6 supenih kašika
  • voda - 3 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
  • tečna pavlaka - 60 - 70 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U izrendanu bundevu se dodaje šećer, jaje i ulje i meša se spatulom. Dodaju se začini i sok od limuna.

U prvu čašu brašna se dodaje soda bikarbona, promeša se i dodaje u bundevu i druge sastojke. Meša se dok smesa ne upije brašno. U drugu čašu se stavlja prašak za pecivo i ponovo se radi kao i sa prvom čašom.

Kad se doda svo brašno iz dva tri puta se stavlja voda i meša se dok ne upije. Na kraju stavljamo i suvo grožđe (po želji se mogu dodati i mleveni orasi) i promešamo.

Smesa se sipa u namazan i brašnom posut kalup za kugof i peče se na sredini u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 50-55 minuta, po želji je da se prvih 40 minuta rerna ne otvara. Kad se ohladi i okrene na tanjir, preliva se karamel prelivom.

Priprema karamle preliva:

Šećer, voda i maslac se stavljaju u odgovarajuću posudu i ugrevaju nekoliko minuta dok se šećer ne karamleizuje. U karamel šećer se dodaje tečna pavlaka i meša se dok se karamela ne rastopi, ako je porebno lagano se ugreva da se lakše rastopi. Nakon toga se ohladi da se zgusne i na kraju se preliva kolač.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar