Pačetina magre sa ruzmarinom i slatko-kiselim sosom

28/10/2017
"Korak po korak ćemo vam otkriti kako da sami pripremite ovaj specijalitet iz francuske kuhinje "
Priprema25 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno65 min.
Porcije2
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano298
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom desmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pačiji magre - 2 filea sa kožom (450 g)
  • so
  • ruzmarin - 2 kašičice
  • biber
  • za sos
  • kruške - 1 komad
  • dunja - 1/2 voćke
  • luk - 1 glavica, rednja
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • maslac - 20 - 25 g
  • med - 3 supene kašike
  • braon šećer - 3 - 4 supene kašike
  • so - po ukusu
  • balsamiko sirće - 1 supena kašika
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • crno vino - 70 ml ili roze
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo sos tako što propržimo luk dok ne omekša u ugrejanom maslinovom ulju. Dodajtemo oljuštenu krušku, isečenu na male komade i dunju, zajedno sa vinom i malo soli. Sačekamo da ispari i stavljamo šećer i med.

2. Kad počne da se karamelizuje sipamo sok od limuna i balsamiko sirće. Mešamo na tihoj vatri dok voće ne omekša.

3. Probamo i da naglasimo po ukusu - ako nam se dopada da preovlađuje slatko ili kiselo, stavljamo još meda ili još soka od limuna, dok sos ne bude po ukusu. Na kraju začinimo ruzmarinom - svežim ili suvim.

4. Pačetinu očistimo od viška masti i žilica i pravimo proreze u obliku romboida po dijagonali preko kože, ne sečemo meso, da bi se sačuvali sokovi i krtina prilikom kuvanja. Natrljamo meso ruzmarinom i biberom, a so utrljamo samo sa strane na kožu.

5. Ugrevamo tiganj sa debelim i dnom koje se ne lepi na umerenoj vatri i stavljamo filete da kožom na dole.

Kuvamo 10-12 minuta i okrećemo sa druge strane na još 5-6 minuta. Ako se previše odvija mast ispod kože, preporučujem da je skinete kašikom i izbacite ili sačuvate za pripremu krompira naprimer, zato što ima daje neverovatan ukus.

6. Gotove filee sa zlatnom koricom uvijamo u aluminijumsku foliju i ostavljamo da odstoji 5 minuta! To je veoma važno i bez tog koraka meso ne bi ostalo krto i tako ukusno.

7. Na tanjir stavljamo nekoliko kašika sosa, a odozgo stavljamo pačetinu. Posipamo krupnijom solju i jedemo toplo.

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar