Mekane kiflice sa ratlukom

31/10/2017
"Poželite nekom dobro jutro sa šoljom kafe i toplim, toplim, mekanim kiflicama sa ratlukom "
Priprema120 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno150 min.
Porcije22
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano347
  • Pregledi tokom meseca18
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • sveže mleko - 1 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • kvasac - 1 kockica
  • brašno - 1 kg, prosejano
  • maslac - 1 šolja, mekan
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • šećer - 1 posipanje
  • ratluk - 2 kutije
  • esencija - 1 komad, od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno. Malo ugrejemo mleko. Umutimo jaja sa šećerom. Kvasac pomešamo u posudi sa svežim mlekom, supenom kašikom šećera i sušenom kašikom brašna.

Čekamo na toplom da nadođe. Pravimo udubljenje u brašnu. Sipamo sve sastojke i esenciju. Mesimo. Testo koje se dobije prebacujemo u posudu, namažemo sa malo ulja ili maslaca /loptu od testa/.

Uvijamo ga krpom i odozgo ćebetom u toploj sobi na 1 sat. Kad se udvostruči, uzimamo ga i premesimo još jednom. Sto, na kojem ćemo mesiti, pospemo sa malo brašna.

Oklagijom razvučemo krug. Sečemo ga na trouglove. U široki deo stavljamo ratluk, rukama ga lakano raširimo. Uvijamo kiflice. Ređamo ih u pleh namazan uljem ili maslacem i posut brašnom.

Ostavljamo da nadođe još sat i po. Kad vidimo da su se uvećali, mažemo umućenim jajetom i posipamo šećrom. Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.

Da bi bile mekše odozgo ja stavljam posudu sa vodom na dno rerne, para ide na gore ka plehu i kiflice postaju mekše.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar