Predjelo sa Babek ćufticama i salatom od sočiva

16/11/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4237
"Ako pojedete samo jedan tanjirić - predjelo je, ali ako sipate i drugi - to je čitav obrok "
Priprema10 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno35 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano101
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • babek kobasica - 1 kg, sirova
  • Za salatu
  • sočivo - 150 g, zeleno
  • voda - 450 ml
  • beli luk - 4 čena
  • šargarepa - 1 komad, krupnija
  • paprike - 1 komad, crvena paprika
  • praziluk - 1 struk, dok malo sačuvamo od zelenog dela
  • crveni luk - 1/3 glavice
  • čubar - grančica
  • Za dresing
  • biljno ulje - 3 kašike
  • sirće - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • biber - prstohvat
  • korijander - ili peršun po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Predivno i brzo predjelo, a zašto da ne i lagana večera.

Oprano i očišćeno sočivo natopimo u hladnoj vodi uveče (nakon što je nabubrelo brže se skuva).

Povrće - praziluk, šargarepu i papriku isečemo na kocke. Čenove belog luka sečemo na tanko.

Stavljamo oceđeno sočivo u šerpu i prelivamo hladnom vodom. Ubacimo i grančicu čubra, da obogati svojom aromom sastojke i bujon. Nakon što voda provri, smanjujemo vatru i kuvamo ga 10 minuta.

Tada dodajemo isečeno povrće i termička obrada traje još 10 minuta. Temperatura je od značaja, jer sočivo nije pretvoreno u kašu, a blaga hrskava tekstura povrća je sačuvana. Pred kraj kuvanja dodajemo so i biber.

Procedimo sastojke kroz cediljku dok bujon čuvamo. Začinjavamo ih, ako je neophodno i ostavljamo da se potpuno ohlade.

Za to vreme pripremamo ćuftice. Rasečemo Babek kobasicu i od mlevenog mesa oblikujemo male lopte.

Pečemo ih na suvom teflonskom tiganju oko 3 minuta sa svake strane. Ne stavljamo ih na kuhinjski ubrus, jer ćemo ih dodati u sočiva sa začinjenom masnoćom, makar i u malim količinama.

Za dresing pomešamo ulje, sirće i začinimo. Možete da isečete zelene začine po želji.

Deo crvenog luka i zelenih strukova od praziluka isečemo na sitno. U odgovarajuću činiju za salatu poređamo sočivo, prelijemo dresingom pre serviranja i pospemo isečenim lukom i prazilukom.

Odozgo poređamo ukusne ćuftice koje smo držali na toplom. Serviramo sa čašom crnog vina.

Savet: Od oceđenog bujona možete da skuvate sočivo ili supu od njega, sjajnu krem supu od pečuraka ili da ga dolijete u jela sa pasuljem.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar