Način pripreme
1. Izvadite meso iz frižidera bar 20 minuta pre njegove pripreme, da se otpusti.
Operite ga dobro i stavite u veliku posudu, prelijte obilnom količinom vode, tako da je dobro pokrije. Stavite lovorov list, zrna pimenta i 3-4 kašičice soli. Masnoća nije neophodna.
2. Kuvajte oko sat i po na srednjoj do tihoj vatri, dolivajući toplu vodu u slučaju da joj se nivo u šerpi smanjuje. Cilj je da kolenica uvek bude prekrivena.
Kada meso počne da se odvaja lako od kosti i pri dodiru s viljuškom osetite da je krhko, sklonite s vatre i ostavite da odstoji tako 10-15 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 170-180 stepeni.
3. Stavite kolenicu u dovoljno duboku posudu. Pod njenom kožom i gde nađete praznine stavite blago izgnječene, neoljuštene čenove belog luka. Utrljajte biberom i sa još malo soli ako je neophodno. Prelijte vinom i sa 2-3 kutlače bujona, u kome je vrilo meso.
4. Uvijte aluminijumskom folijom i pecite oko 2 sata, dok s vremena na vreme gledate da ne ostane bez tečnosti.
5. Sklonite foliju i namažite kožicu medom, stavite još 2-3 kutlače bujona i dopecite još 30 minuta. Možete da pojačate rernu na 200 stepeni, možete da skratite malo vrema ali to samo ako vidite da je meso skoro gotovo i samo mu treba blaga preplanulost i medena korica.
6. Servirajte toplo sa garnirungom po vašoj želji - pogodni su klasičan krompir, kupus, dinstano povrće ili čak karamelizovane jabuke, koje odlično idu uz svinjsko meso.
I mada smo ovo jelo kuvali sa belim vinom, za konzumiranje preporučujemo - crno!
Prijatno!