bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Preliveni sitni kolači»Domaći keksići sa nadevom od jabuka

Domaći keksići sa nadevom od jabuka

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9441353k420
Domaći keksići sa nadevom od jabuka
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
19/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
25
"Dobro došli u zemlju najukusnijih keksića koje ne samo da možete jesti za vreme Božića, nego u svako doba godine"

Potrebni sastojci

  • za preliv
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 500 g
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • šećer - 1 1/2 šolje
  • vanila - 2 komada
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • brašno - za meko testo
  • za nadev
  • jabuke - 4 velike
  • cimet - 2 kašičice
  • šećer - 1 šolja
  • orasi - 50 g, mleveni
  • za sirup
  • voda - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • kokosovo brašno - da se uvaljaju
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počnite sa sirupom, pomešajte vodu, šećer i sok od limuna, kad provri kuvajte 5 minuta, ostavite sa strane da se ohladi.

U posudi pomešajte mekani maslac, šećer, jaja i kiselo mleko, mutite mikserom dok se ne dobije krem. Dodajte 1 šolju prosejanog brašna, pomešanog sa praškom za pecivo i vanilom, promešajte.

Postepeno dodajte prosejano brašno dok se ne dobije meko testo. Uvijte testo u streč foliju i ostavite tako dok ne pripremite nadev.

Oljuštite jabuke i izrendajte ih. Stavite ih u šerpu zajedno sa šećerom, cimetom i kuvajte na tihoj vatri, sve dok sok iz jabuka ne ispari.

Skinite šerpu sa vatre i dodajte krupnije iseckane orahe, promešajte i ostavite smesu da se olhladi. Od testa napravite loptice veličine jajeta.

Svaku lopticu spljeskajte u koru elipsastog oblika, u sredinu stavite 1 kašičicu nadeva, savijte koru u ovalnu lopticu velčine jajeta.

Poređajte loptice u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Tople domaće keksiće sa nadevom do jabuka stavite u hladan sirup na 10 sekundi i odmah uvaljajte u kokosovo brašno.

Odlični domaći keksići za Božićnu trpezu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: