bonapeti.rs»Recepti»Riba»Usoljena Riba»Carska dimljena skuša

Carska dimljena skuša

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
520373k93
Carska dimljena skuša
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
11/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
22 min.
Porcije
5
"Savršeno meze je ono koje ste napravili sami"

Potrebni sastojci

  • skuša - 5 komada, sveža ili ohlađena
  • krupna so
  • sirće
* merne jedinice

Način pripreme

Očiste se škrge i iznutrice skuše, a glavu sačuvajte. Očišćenou ribu operemo slanom vodom u proporciji 3 kašike soli na litar i po vode, dok se ne izdvoji njena krv. Stavljamo je u cediljku glavom na dole, da se ocedi oko 6 sati.

Zatim na red dolazi soljenje, poređamo ribu u duboku posudu (ja koristim duboku vatrostalnu) stomakom na gore i posipamo je krupnom solju. Držimo posudu u frižideru, a trećeg dana prolivamo krvavu vodu i zamenjujemo je novom, čija količina treba da bude ista (180 g krupne soli na 1 litar vode).

Proces soljenja i zrenja ribe u hladnoj prostoriji se nastavlja 10 dana, a u neohlađenoj 6-7 dana.

U tu svrhu izvadimo ribu i natopimo je 12 sati u hladnoj vodi i sirćetu. Osušenu je zavežemo za rep koncem i okačimo je na hladno mesto.

Uvijamo glavu u gazu koju smo zavezali vezicom ili lastišem, da se ne raspadne prilikom sušenja. Vreme napolju treba obavezno da bude hladno.

Serviramo garniranu s limunom, crnim lukom ili prazilukom, bez kosti i salatama sa začinima - prema našem ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: