Uskršnji hleb-cvet sa nadevom

12/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4249
"Osim tradicionalnog uskršnjeg kolača za Uskrs treba da zamesite i hleb koji ćete servirati sa jagnjetinom "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano270
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g, belo
  • sveže mleko - 150 ml, toplo
  • voda - 120 ml, topla
  • ulje - 3 kašike
  • kvasac - 10 g, suv
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • NADEV
  • peršun - 1 vezica
  • sir - 80 g, parmezan ili čedar
  • maslac - 100 g, sa sobne temperature
  • beli luk - 1 kašičica, u prahu
  • biber - pola kašičice, mleveni
  • ZA MAZANJE
  • jaja - 1 komad
  • susam - ili seme maka za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se mikserom, a isto tako može testo i da se zamesi rukom; rerna - 175 stepeni; okrugli kalup oko 30-32 cm blago podmazan

U toplom mleku se rastvori kvasac i ostavlja se da se aktivira oko 10-15 minuta.

U posudi se promešaju brašno, so, jaje, ulje i voda. Zamesi se da se dobije testo. Dodaje se mleko s kvascem i testo se dodatno zamesi. Sipa se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se oko 10-15 minuta, da se dobije lepa lopta testa.

Ostavlja se da naraste u podmazanoj posudi pokrivenoj svežom folijom oko 40-45 minuta. Dok testo raste priprema se nadev od maslaca, peršuna, narendanog sira i belog luka. Sve to se mnogo dobro izmeša u ujednačenu smesu. Može da se koristi i mikser. Ostavlja se sa strane.

Gotovo testo se okreće na blago nabrašnjenu radnu površinu i deli se na 2 dela. Svaki deo se oblikuje u loptu blagim presavijanjem testa. Prva lopta se oklagijom razvije u krug toliko da od nje mogu da se iseku 16-17 krugova za kalup od 7 cm prethodno natopljen u brašno.

Svaki krug se uzima rukom, stavlja se nadev, koji se blago raširi po njemu, da bi bilo udobnije može da se koristi i nož iz escajga.

Krug se preklapa po sredini da bude polovina elipse, a nakon toga dva kraja se uštinu jedan za drugi u donjem delu, spoje se blagim pritiskom da se zelepe jedan za drugu da budu kao uštinuto cveće. Gornji deo se ostavlja otvoren.

Ređaju se u posudu za pečenje s malim rastojanjem jedan od drugog, takođe i između redova. Ostavljaju se da narastu oko 20 minuta, namažu se jajetom i po želji se posipaju semenom maka ili susamom.

Peče se na 175 stepeni oko 30-35 minuta.

Beleška: Osim uskršnjih kolača koje planiram da zamesim, napraviću i ovaj ukusan i interesantan hleb s malo nadeva u njemu. Mnogo je dobar, aromatičan i blago pikantan i pogodan za predstojeće praznike.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti