bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Božićne gurabije sa alvom i brusnicama

Božićne gurabije sa alvom i brusnicama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Božićne gurabije sa alvom i brusnicama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
23/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno55 min.
Porcije30
"Duh Božića se oseća najbolje nakon četvrte gurabije"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • mast - 1/2 šolje, svinjska, istopljena
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • šećer 2/3 šolje
  • alva - 3 kašike, narendana
  • soda - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 600 g
  • lešnici - 2 kašike, krupno istucani
  • brusnice - 2 kašike
  • balanca - za mazanje
  • šećer - smesa od šećera i mlevenih lešnika za posipanje
  • lešnici - 8 - 10 celih
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se umute jaja sa šećerom, dodaje se istopljena mast, vanila, narendana alva, isečene brusnice i siečeni lešnici. Umuti se soda u kiselo mleko da se aktivira, dodaje se i meša se.

Dodaje se brašno i zamesi se srednje meko testo koje se ne lepi. Podeli se na tri dela. Od prvog se oblikuju loptice i odozgo se zabode ceo lešnik.

Od drugog dela se kidaju loptice testa, rukama se razvijaju u fitilj i seku na tri dela, ređaju se zavijeni kao ćirilično slovo S. Treći deo se oblikuje u fitilj, kraj se uvija da se dobije božićni štapić.

Kolačići se namažu umućenim belancem i posipaju smesom od šećera i malo mlevenih lešnika, poređaju se na papir za pečenje u dve ili tri posude za pečenje.

Peče se u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 15 minuta dok ne budu blago zlatasti. Pečenje zavisi od debljine gurabija. Ukusno i praznično!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: