Božićna pogača sa sirom

30/12/2017
"Nemojte je čuvati samo za Božić, ova pogača sa sirom je ukusna u svako doba godine "
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 013
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • voda - 200 ml, mlaka
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 ravna supena kašika
  • ulje - 40 ml
  • jaja - 2 komada, bez jednog žumanca
  • brašno - 800 g
  • sir - 100 g
  • susam - za posipanje
  • kvasac - 1 kesica, suv
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U toploj vodi aktivirajte kvasac, pomešajte ga sa šećerom i ostavite da nadođe.

Zamesite srednje meko testo sa ostalim sastojcima, bez sira i jednog žumanca, on je za premazivanje.

Testo namažite uljem i ostavite da nadođe pokriveno folijom dok se ne udvostruči. Podelite na dva dela, prvi deo podelite na još tri lopte i svaku razvijte oklagijom u pravougaonu koru.

Sa obe strane isecite na trakice po 1 m, u sredinu izmrvite sir i upletite trakice. Dobijeni rolat uvijte u venac u plehu, obloženom papirom za pečenje.

Preostalo testo ponovo razvijte u pravougaonik, namažite uljem i pospite sirom. Uvijte u rolat i isecite ga na kriške. Poređajte ih po ivicama pleha.

Ostavite još 20 minuta na toplom da nadođe, premažite umućenim žumancem i zalepite isečene pahuljice od testa, zamešenog od 100 ml vode, brašna i malo soli. Pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40-50 minuta.

Izvadite i namažite maslacem, pokrijte krpom, posle servirajte toplu sa šarenom solju.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar