Posna janija sa bobom, mladim belim lukom, majčinom dušicom i mentom

09/01/2018
"Pitanje nije da li želite janiju, nego koliko ćete dodatno janije poželeti? "
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano168
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom desmice7
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • bob - 700 g, zrna, sveža ili zamrznuta
  • mladi beli luk - 4 - 5 strukova
  • luk - 1/2 glavice
  • vino - 130 ml (roze, zasićenije boje)
  • paradajz pire - 2 - 3 supene kašike
  • brašno - 3 supene kašike
  • majčina dušica - 3 kašičice, suva
  • menta - 1 šaka listova, sveža
  • ruzmarin - po želji
  • so - po ukusu
  • ulje - 100 ml
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. U zavisnosti od toga kakav bob imate, da li je mlađi, krehkih zrna ili veći i tvrđi, treba da radite na drugačiji način.

Manja, nežna zrna dodajete direktno i jelo, ali ako su tvrđa i veća, skuvajte ih u posoljenoj vodi i skinite oblogu.

2. Luk sitno iseckajte i propržite ga u ulju. Nakon 2-3 minuta dodajte mladi beli luk, krupnije iseckan i dva veća prstohvata soli. Kuvajte dok ne omekša povrće. Stavite paradajz pire i vino i sačekajte da se tečnost redukuje i da potpuno ostane na masti.

3. Sipaje kašiku brašna i mešajte minut-dva na umerneoj vatri, nakon to sipajte oko 1.3 l vode u delovima uz neprestano mešanje (ako želite da vam jelo bude gušće možete povećati količinu brašna).

4. Čim bujon provri, staivte bob, još soli po ukusu i majčinu dušicu sa ruzmarinom po želji. Kuvajte dok ne omekša i dok potpuno ne bude gotovo poslednje povrće koje ste dodali i sipajte kašike maslinovog ulja za još ukusa, boje i dobar izgled jela.

5. Sevirajte tako što preko svake porcije pospete svežu, iseckanu mentu. Tako će miris biti jaći i svžeiji. Po želji sa strane servirajte izrendan beli luk, potopljen u sirće i dodajte po 1 kašičicu u porciju.

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar