Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača iz bakinog teftera

Pogača iz bakinog teftera

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
1153734138
Pogača iz bakinog teftera
Fotografije: Bilyana Vladova
1 / 4
12/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
5
"Malo smo prelistavali bakin tefter i našli smo najlepši recept za pogaču - sada već i vi možete da ga zapišete"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kocka
  • jaja - 2 komada
  • belanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 1/2 kantice
  • ulje - 1/2 šoljice
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 600 ml
  • brašno - 1 kg do 1.2 kg
  • maslac - 1 kesica (125 g)
  • za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • ulje - 1 kašika
  • sirće - 3 - 4 kapi
  • susam - ili druge semenke
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac razmutite u mlakoj vodi. U tepsiju isipajte brašno i napravite udubljenje. Pa tu isipajte razmućeni kvasac. Dodajte so, šećer, kiselo mleko i ulje.

Razbijte 2 jajeta, a od druga dva jajeta su potrebna samo belanca. Žumanca se koriste za premazivanje pogače. Zamesite meko testo.

Pokrijte krpom i ostavite na toplo mesto da naraste. Nakon toga zamesite još jednom. Testo, u zavisnosti od dobijene količine, podelite na 2 ili 3 lopte.

Svaku loptu razvijte u koru i premažite otopljenim maslacem. Uvijte u rolat. Isecite po malo sa oba kraja, a drugi deo rolata isecite debljine oko 3 prsta.

Parčiće poređajte u nauljanu tepsiju, da rastojanje među njima bude 3-4 mm. Tepsija se pokriva krpom i pogača se ponovo stavlja na toplo da odstoji 30 minuta.

Nakon toga premažite smesom od umućenih žumanaca, ulja i sirćeta. Na kraju posipajte pogaču susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: