Seoska pita sa bundevom (jabukama) i ručno razvijenim korama

12/01/2018
"Da ustaneš rano ujutru, da porodici prirpemiš seosku pitu sa ručno razvijenim korama - da li postoji veća ljubav?"
Priprema20 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno75 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano591
  • Pregledi tokom meseca19
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • TESTO
  • voda - 300 ml, topla
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 500 - 600 g + za razvlačenje
  • NADEV
  • bundeva - oko 500 - 600 g (umesto bundeve, može jabuka)
  • ulje - 8 supenih kašika
  • šećer - po ukusu
  • cimet - 1 kašičica
  • đumbir - 1 kašičica
  • orasi - oko 3 šake, krupnije iseckani
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni.

Okrugao pleh prečnika oko 32-34 cm, dobro namazan maslacem.

U posudu miksera sipajte toplu vodu, sirće, ulje, so i dodajte brašno. Na niskoj brzini mesite testo dok ne dobijete glatku loptu koja se ne lepi i koja se odvaja od ivica posude. Gotovo testo izvadite, premesite i podelite na 4 jednaka dela, oblikujte u lopte. Svaka lopta testa je oko 200-210 g.

Stavite u pleh, posut brašnom, pokrijte krpom i ostavite na ne manje od 20 minuta da odstoje. Za to vreme izrendajte bundevu/jabuke na rende, dodajte orahe, cimet, đumbir. Ako se stvori tečnost, ocedite je da testo ne bude gnjecavo prilikom pečenja.

Svaku loptu pospite brašnom i oklagijom razvuicte mnogo tanko. oko 40-45 cm u prečniku. Pospite sa 2 kašičice masti, svuda rasporedite četkom i odozgo pospite nadev i šećer po ukusu.

Uvijte u labav rolat, savijte u oblik puža i stavite u sredinu pleha. Ostale lopte od testa razvucite na isti način na tanke kore, pospite nadevom, šećerom i uvijte oko puža. Oblikovanu pitu namažite preostalom mašću, pazite da ne pritiskate da se rolat ne spljeska.

Pecite dok ne dobije zlanu boju na 180 stepeni oko 50-60 minuta. Kad se potpuno ohladi, obilno popsite šećerom u prahu.

Napomena: Da bi mi bili lakše, testo sam mesila u mikseru, ali po receptu se mesi ručno. Nadev je sirov i prethodno nije obrađen na vatri.

Da nadev ne bi bio previše vlažan, kad se izrenda, šećer se ne dodaje u njega, nego se posipa direktno preko. Tako se izbegava ceđenje vode.

U navedenom receptu je pripremljen sa jabukama.

Prema receptu masnoća je uglavnom ulje, samo 8 supenih kašika, u ovom slučaju je pomešano sa masalcem, oko 50 g rastopljenog maslaca, za bolji miris, pitanje je ličnog izbora.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar