Domaća seoska torta

12/01/2018
"Ne tražite u poslastičarnicama, ukusniju od ove domaće seoske torte nećete nigde naći "
Priprema40 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno120 min.
Porcije16
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano897
  • Pregledi tokom meseca35
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sastojci za jednu koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 10 supenih kašika
  • limunada - 10 supenih kašika
  • ulje - 4 supene kašike
  • brašno - 10 supenih kašika sa zaobljenim vrhom
  • soda - 1 i 1/2 kašičice
  • vanila - 2 komada
  • za krem
  • sveže mleko - 1.5 l
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 šolja (ako hoćete slađe dodajte još 1/2 šolje)
  • brašno - 10 supenih kašika, sa zaobljenim vrhom
  • maslac - 70 - 80 g
  • vanila
  • orasi - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele. Dodajte ulje i mešajte još malo. Dodajte limunadu i brašno, pomešano sa sodom i vanilom.

Mešajte spatulom ili kašikom dok ne dobijete homognu smesu.

Sipajte u pleh, prečnika 28-30 cm, na papir za pečenje (mama namaže i pospe brašnom).

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Proverite čačkalicom za zube. Proverite čačkalicom za zube, treba da bude suva.

Tako pecite još dve kore. Ostavite da se ohlade.

Za krem:
Stavite mleko da provri, odvojite od njega oko 200 ml.

Umutite jaja sa šećerom, postepeno dodajte od brašna i odvojenog mleka. Promešajte dobro da se dobije glatka kaša bez grudvica. Dodajte je u vrelo mleko i mešajte dok se ne zgusne. Krem nije mnogo gust. Dodajte vanilu i maslac i mešajte dok se ne rastopi.

Počnite da sastavljate tortu, nemojte čekati da se krem ohladi.

Ako nemate kalup, ređajte u pleh, sa strane stavite isečene ivice papira za pečenje. Torta bude visoka.

Nakon toga, kad se stegne možete okrenuti na poslžavnik.

Stavite prvu koru, izbušite je viljuškom po celoj površini, pravi se da bi krem mogao da uđe i da bude sočnija.

Sipajte 1/3 krema, nakon toga druga kora, izbušite je, krem. Ako je okrćete na poslužavnik, nemojte mazati. Pokrijte ostatak krema streč folijom i kad se torta stegne, okrenite je i onda je namažite.

Po želji odozgo pospite zapečenim, mlevenim orasima, rendanom čokoladom ili čime god želite.

Neka vam je slatko!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar