Jednostavna doboš torta

17/01/2018
"Ova predivna torta je radost za dušu tokom hladnih zimskih večeri. Čak možete i sami da je pripremite!"
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
  • Ukupno pregledano1 891
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • brašno - 150 g
  • maslac - 50 g
  • šećer - 150 g
  • za fil
  • šećer u prahu - 200 g
  • čokolada - 60 g
  • jaja - 5 komada
  • maslac - 200 g
  • vanilin šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo žumanca sa šećerom na svetlu penu, postepeno dodajemo belanca, umućena na čvrst sneg i prosejano brašno.

Testo podelimo na 6 lopti, za šest kora. Rasporedimo testo u plehu, namazanim i posutim brašnom, razvlačimo tanke kore i pečemo. Pet hladnih kora namažemo filom i stavljamo jednu preko druge.

Šesti krug prelivamo zlatnobraon karamelom, pripremljenim od 150 g šećera u tiganju, isečemo nožem, namaznim masalcem na onoliko komada, koliko želimo, stavljamo preko pripremljene torte, podižemo svaki ugao i namažemo donji deo pripremljenim filom.

Priprema fila
Mutimo 200 g šećera u prahu, čokoladu i pet jaja na pari dok se ne zgusne, skidamo fil sa vatre i ostavljamo ga da se ohladi, s vremena na vreme mešamo. U hladnu smesu dodajemo 200 g umućenog maslaca, dodajemo vanilin šećer i mutimo dok ne dobijemo lagan fil.

slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar