Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i u njega dodajte šećer, vanilin šećer, so i maslac, isečen na kockice - hladan i tvrd. Specijalnim metalnim uređajem za testa sa maslacem, sa viljuškom, ili u krajnjem slučaju rukama gnječite maslac sa brašnom dok ne dobijete mrvice.
2. Sipajte vodu i vino, takođe hladni, sipajte u delovma, nastavite da gnječite dok ne dobijete glatko testo. Dobro je da ga premesite na brašnom posutoj radnoj površini dok ne postane elastično (ne može biti mnogo elastično, sa masalcem je). Oblikujte loptu, uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru da se stegne, 40 minuta do 1 sat.
3. Za to vreme operite i ocedite borovnice iz vode. U njih sipajte šećer, prezle, skrob, vanilin šećer i cimet po želji. Promešajte i ostavite dok se testo ne stegne. Pripremite pleh sa ivicama koje se skidaju, prečnika 28 cm.
4. Gotovo testo isecitena 2 dela - jedan malo veći od drugog. Manji deo razvucite na brašnom posutoj radnoj površini na okruglu koru, prečnika oko 3 cm, veću od prečnika pleha. Tako ćete moći da uspravite ivice.
5. Stavite koru na dno i podignite ivice. Namažite slatkom od borovnica i sipajte sveže pošećereno voće. Preko njih stavite komadiće maslaca (25 g).
6. Drugu polovinu testa takođe razvucite na tanku koru, nemojte zaboraviti da pospete brašnom radnu površinu, da se testo ne lepi.
Isecite 10-12 trakica i rasporedite ih preko borovnica, u obliku rešetke. Ako vam ostane testa, napravite duge, tanke, uvijene fitilje. kojima možete ukrasiti ivice slatkiša.
7. Umutite žumance sa 1 kašičicom ulja i 1 kašičicom vode i namažite površinu rešetke. Pospite šećerom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta ili dok ne dobie zlatnu boju.
8. Ostavite da se ohladi pre nego što izvadite iz kalupa.
Svež, skroman i ne previše sladak tart, idealan za desert nakon obilnog jela. Ipak ljubitelji slatkog mogu staviti više šećera.
Prijatno!