Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa ružama

Pogača sa ružama

SimonaSimona
Početnik
11248
Pogača sa ružama
Fotografije: Simona
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
12
"Da li želite da znate kako da napravite lepe ruže za pogaču - onda pažljivo treba da pročitate ceo recept"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1.8 kg
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 600 g
  • kiselo mleko - 250 g
  • kvasac - 60 g, svež
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 2 supene kašike
  • ulje - 4 supene kašike
  • sirće - 1 supene kašike
  • maslac - za premazivanje
  • sir - po želji
  • za ružice
  • so
  • voda
  • brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo kvasac u sveže mleko sa šećerom da se aktivira.

Prosejemo brašno u posudu, pravimo udubljenje i stavljamo jaja, kiselo mleko, sirće, ulje, so, sipamo i kvasac sa mlekom i počinjemo da mesimo testo, koje ne treba da se lepi. Ostavljamo da nadođe 30 minuta.

Nakon toga podelimo testo na 4 jednaka dela, razvučemo ih na pravougaonik. Na prvu koru stavljamo rastopljeni maslac i sir, odozgo druga kora, na nju takođe maslac i sir, uvijemo u rolat i isečemo male rolate. I sledeće dve kore na isti način.

Poređamo u veliki pleh, usprano, jedan iza drugog /prečnik pleha 18 cm, visina 36/.

Pogaču stavljamo u ugrejanu rernu na 140 stepeni na oko sat i 30 minuta, zato što je pogača velika i treba da se peče na nižoj temperaturi, da ne bi ostala živa unutra.

Dok se pogača peče, zamesimo testo koje je samo od vode, brašna i soli. Napravimo tvrdo testo, razvučemo ga na tanku koru i čašom počnemo da sečemo krugove.

Uzimamo 6 krugova, koje ređamo jedno nakon drugog, pritiskamo ih i uvijamo u rolat, pristkamo ih odozdo i počinjemo da izvlačimo vrhove. Dobijamo ružice za ukrase.

Stavila sam ih u mikrotalasnu na 1 minut da se ispeku, i obojila sam ih bojom za jaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: