Način pripreme
Stavljamo kvasac u sveže mleko sa šećerom da se aktivira.
Prosejemo brašno u posudu, pravimo udubljenje i stavljamo jaja, kiselo mleko, sirće, ulje, so, sipamo i kvasac sa mlekom i počinjemo da mesimo testo, koje ne treba da se lepi. Ostavljamo da nadođe 30 minuta.
Nakon toga podelimo testo na 4 jednaka dela, razvučemo ih na pravougaonik. Na prvu koru stavljamo rastopljeni maslac i sir, odozgo druga kora, na nju takođe maslac i sir, uvijemo u rolat i isečemo male rolate. I sledeće dve kore na isti način.
Poređamo u veliki pleh, usprano, jedan iza drugog /prečnik pleha 18 cm, visina 36/.
Pogaču stavljamo u ugrejanu rernu na 140 stepeni na oko sat i 30 minuta, zato što je pogača velika i treba da se peče na nižoj temperaturi, da ne bi ostala živa unutra.
Dok se pogača peče, zamesimo testo koje je samo od vode, brašna i soli. Napravimo tvrdo testo, razvučemo ga na tanku koru i čašom počnemo da sečemo krugove.
Uzimamo 6 krugova, koje ređamo jedno nakon drugog, pritiskamo ih i uvijamo u rolat, pristkamo ih odozdo i počinjemo da izvlačimo vrhove. Dobijamo ružice za ukrase.
Stavila sam ih u mikrotalasnu na 1 minut da se ispeku, i obojila sam ih bojom za jaja.