Art pogača za 8. mart

21/03/2018
"Prava pogača za svaki praznik "
Priprema50 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno85 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano111
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada (1 žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • sveži kvasac - 1/2 kockice
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - 800 - 900 g
  • maslac - 30 g, za premazivanje kora
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Izvadite sve sastojke na sobnu temperaturu. Ugrejte sveže mleko i odvojite oko 100 ml u posudu, dodajte šećer, kvasac i malo brašna. Mešajte dok ne dobijete gustu smesu, pokrijte tanjirom i ostavite da se aktivira. Odvojite jedno žumace, a drugo jaje, i belance umutite sa mlekom i uljem.

Prosejte brašno 3 puta i sipajte so, napravite udubljenje i pomešajte dve smese, postepeno mešajte sa brašnom, zamesite lepo, glatko testo. Stavite ga u uljem namazanu posudu i pokrijte folijom. Testo podelite na 4 dela, dva treba da budu malo veća, i jedan manji, veličine oraha ili jabuke.

Dva manja dela testa razvucite na dve kore, jednu namažite maslacem i uvijte u rolat, drugu koru isecite na tanke trake po sredini i upletite tako što provlačite jednu ispod druge. Upletenu koru stavite na rolat.

Sa druge dve, veće kore, uradite na isti način, stavite papir za pečenje u pleh iz rerne, i uvijte dva dela u oblik osmice.

Od malog dela testa oblikujte ružu i listove, razvijte koru, isecite krugove, malo ih preklopite i uvijte. Listove oblikujte oštrim nožem, stavite ih gde se vama dopada.

Ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je namažite umućenim žumancem, pospite susamom i pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 35 minuta.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar